Weerproof

Tijdens dit project moest ik met mijn groepje een oplossing vinden voor het wateroverlast in Amsterdam. Lees verder om erachter te komen hoe dit project is gegaan en wat wij uiteindelijk als product hebben opgeleverd. 

Het project 

Voor de opdracht Weerproof hebben mijn groepje en ik een oplossing bedacht om het probleem van wateroverlast in Amsterdam aan te pakken. We hebben onze aanpak verdeeld in drie sprints: brainstormen, ontwerpen en bouwen. Hier onder zie je hoe we te werk zijn gegaan:
Sprint : brainstormen 

In de eerste sprint hebben we ideeën bedacht om regenwater op een slimme manier op te vangen en her te gebruiken. We kwamen al snel tot de conclusie dat het belangrijk is om het water niet alleen op te slaan, maar ook nuttig te maken. Na wat onderzoek ontdekten we dat veel regenwater simpelweg op straat blijft liggen (wat zorgt voor wateroverlast) en vervolgens in het riool verdwijnt, terwijl het bijvoorbeeld gebruikt kan worden om planten water te geven of toiletten door te spoelen. Ons idee: een ondergrondse bak waarin regenwater wordt opgevangen en direct gefilterd, zodat het later schoon kan worden hergebruikt. 

Sprint 2: ontwerpen 

Tijdens de tweede sprint hebben we ons idee verder uitgewerkt. We hebben een ontwerp gemaakt van een ondergrondse bak met een filtersysteem dat vuil en bladeren eruit haalt. Het schone water wordt daarna opgeslagen in een grote tank onder de grond. Via leidingen kan het water weer omhoog worden gepompt om bijvoorbeeld tuinen te bewateren of auto's mee te wassen. We hebben ervoor gezorgd dat het systeem duurzaam is door gebruik te maken van herbruikbare materialen.

Sprint 3: Bouwen

In de laatste sprint hebben we ons idee echt uitgewerkt door een maquette te maken die laat zien hoe ons systeem werkt. We hebben hiervoor verschillende materialen en technieken gebruikt. De onderdelen van de ondergrondse bak hebben we met een laser cutter uit plexiglas gesneden. Daarna hebben we alles geverfd om het er mooier en duidelijker uit te laten zien.

Om de maquette er realistische uit te laten zien, hebben we neppe boompjes gebruikt en met kurk hebben we de aarde onder de bak gemaakt. Het kurk was er handig omdat het er echt uitzag als aarde nadat we het hadden geverfd. Uiteindelijk hadden we een maquette die er niet alleen mooi uitzag, maar ook goed liet zien hoe ons idee in het echt zou werken


Conclusie

Onze oplossing is een duurzame manier om regenwater in Amsterdam op te vangen en her te gebruiken. Het zorgt ervoor dat wateroverlast wordt verminderd én dat regenwater niet wordt verspild. Door goed samen te werken en onze sprintplanning te volgen, hebben we een creatief en praktisch idee kunnen uitwerken. Wie weet zien we onze ondergrondse bakken ooit in het echt terug in Amsterdam!

Foto’s 

hier onder zie je nog een paar foto’s van ons project: 

©2021 Maartje de Spring. Krijn Taconiskade 346, 1087 Amsterdam
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin